sverigemoskva.blogg.se

Jag är svensk men är bosatt och arbetar i Moskva. Jag skriver om hur det är att leva i Moskva,politik och en hel del om fotboll..

Svenska framgångar i Ryssland!

Publicerad 2012-10-29 10:53:32 i Allmänt

Såväl Kim Källströms Spartak Moskva Som Pontus Wernbloms och Rasmus Elms CSKA Moskva vann sina matchet i helgen.

CSKA vann borta mot tjetjenska Terek Grozny med 2-1. Det avgörande målet nickade Wernblom in i den 87 minuten på en frispark från Elm. Därmed leder CSKA ligan eftersom Anzhi åkte på en förlust borta mot Rubin Kazan.
Efter en trög säsongsinledning för både laget och Wernblom verkar man nu ha fått igång spelet och Elm/Wernblom är tränare Slutskiys förstaval på det defensiva mittfältet.

Spartaks två segrar i veckan, först i CL mot Benfica följt av 1-0 mot Mordovia ger laget lite lugn och ro. Den senaste tiden har det annars mest handlat om spekulationer om tränarbyten och spelarövergångar.

Källström ser mer och mer ut att hitta sin roll i Spartak men än saknas det lite till den absoluta toppformen.

Äntligen vinst för Källströms Spartak

Publicerad 2012-10-24 10:48:55 i Allmänt

Spartak Moskva vann hemmamötet mot Benfica med 2-1.Detta var lagets första vinst i årets Champions League.

Alla målen tillkom i första halvlek. I andra backade Spartak hem och under de sista 20 minuterna var det en konstant press mot Spartak målet. Men med tur och en stor portion oförmåga hos Benfica lyckades man hålla undan.

En trött Källström byttes ut i den 79 minuten. Insatsen var godkänd men det sprakade inte runt honom som i Tysklandsmatchen.

Spartaks ägare Leonid Fedun vägrar att kommentera om han har fullt förtroende för tränare Emery. Dock har han börjat kommentera laguttagningar mm. Om inte Spartak börjar vinna i ligan redan i nästa omgång får nog Emery se sig om efter ett annat jobb.

Undret i Berlin samt nytt rysk/sovjetiskt rekord

Publicerad 2012-10-18 13:52:00 i Allmänt

Tisdagen var en berg o dalbana utan dess like.
Först tog ryssland en knapp seger med 1-0 mot Azerbadzjan. det behövdes en straff i 82 minuten för att spräcka nollan. Dock skapade man så mycket chanser i första halvlek att man skulle avgjort redan då. Nu har Akinfeev hållit nollan i samtliga 4 kvalmatcher har har därmed rekordet för en rysk eller sovjetisk målvakt.
Vitaly Mutko, rysslands idrottsminister som var den som anställde Capello passar nu på att sola sig i glansen och lovordar laget och Capello. speciellt beslutet att satsa på nya spelare och peta Arshavin och Pavlyuchenko.

Vad ska man säga om matchen i Berlin!? När laguppställningen kom så anade jag en repris av matchen i VM 2006 och inledningen såg mycket riktigt ut så. Körde matchen på en tysk stream med ljudet från sportradion. Intressant att höra skillnaderna på de tyska kontra svenska kommentatorerna för varje halvlek!

Även om vi fick en poäng har Hamrén mycket att fundera över. Även om Tyskland var bra så var sverige direkt dåligt i första halvlek. Beslutet att spela Elm/Wernblom förstod jag inte innan matchen och inte heller nu. sedan hade kanske inte Källström gjort en sådan superhalvlek om han hade startat matchen. det lyste riktigt av revanschlust ,samtidigt som han inte var så övertänd som har hänt ibland.

Lågt valdeltagande i Ryssland

Publicerad 2012-10-15 11:44:49 i Allmänt

Även om inte alla siffror från gårdagens val är officiella ännu, står det i alla fall klart att valdeltagandet blev mycket lågt.

Valen gällde till ämbetena Guvernörer och Borgmästare runt om i Ryssland.
Jeltsin införde direkta val till dessa tjänster. Något som Putin sedan stoppade la utnämningsmakten under presidenten. Något som oppositionen kritiserade hårt vilket ledde till att Medvedev åter införde direktval.

Därav är det extra olyckligt att valdeltagandet blev så lågt då det skulle kunna locka Kreml att återta utnämningsmakten med hänvisning till demokratiskt underskott pga det låga valdeltagandet. Jaja skratta inte ihjäl er nu.

Däremot verkar valen ha gått relativt lugnt tillväga enligt rapporterna.

Resultaten torde vara klara under tisdagen men enligt de prognoser som finns verkar det gått bra för förenade Rysslands kandidater.

Med ett så lågt valdeltagande borde det annars funnits plats för oppositionen att överraska på några platser men detta verkar inte ha skett.

Cappello håller fast vid Denisov

Publicerad 2012-10-11 16:35:30 i Allmänt

På fredag tar Ryssland emot Portugal hemma i Moskva.

Lagkaptenen i landslaget Igor Denisov har strejkat och sedan blivit nedflyttad till juniorerna i sin klubb Zenit.

Men Capello säger att Denisov kommer att spela i morgondagens match och att Capello hade informerat Zenit tränaren Spalletti att han skulle plocka ut honom i landslaget oavsett bråken i klubblaget.

Återstår att se i vilken matchform Denisov är i. Helt klart kan man nog räkna med att han är väldigt taggad.

Gas som politiskt vapen

Publicerad 2012-10-09 16:31:32 i Allmänt

Enligt Ukrainas PM Azarov har Ryssland erbjudit Ukraina att köpa gas för närmare en tredjedel av dagens pris. Villkoret är att man går med i den tullunion som idag finns med Ryssland, Kazakhstan och Vitryssland.

Här använder man halvstatliga företag till att bedriva utrikespolitik samtidigt som man säger sig önska större investeringar i ryska företag. Det går inte riktigt ihopa. Vad säger tex GAZPROMS övriga aktieägare om detta?

För Ukraina är det lockande att säga ja,speciellt om man kan utlova lägre gaspriser inför valet. Å andra sidan vill man närma sig EU och få någon form av frihandelsavtal där också. Enligt Azarov går det att få både och. Det tror jag mer är ett önsketänkande än en realistisk analys.

Fortsättning lär följa.

Omgång 11 i Ryssland

Publicerad 2012-10-08 13:48:24 i Allmänt

Inför omgång 11 fanns det ett antal frågor:

Vilket lag skulle visa sig vara bäst i Moskva derbyt?

Skulle Zenith kunna ta sig samman och vinna igen?

Kunde Anzhi hålla sin vinstrad intakt?

Var Tereks formkurva på väg ner ?

Svaren vi fick var:

CSKA var klart bäst och vann rättvist med 2-0 mot Spartak. Framförallt första halvtimmen spelade man bra. Elm.Wernblom och Källström spelade hela matchen för respektive lag. Wernblom som inte fått spela från start på ett tag verkade väldigt spelsugen och var sin vana trogen indragen i en hel del frisparkssituationer, både för och emot.
Det verkar som CL spelet tar en del på Spartaks krafter både fysiskt och psykiskt. Men framförallt släpper man in för mycket mål. Även i de matcher man vinner så läcker försvaret. Så långt har man släppt in dubbelt så många mål som Zenith. Så här finns det att jobba med.

Zenith tog en 2-0 seger borta mot Krasnodar.
Efter spelarstrejker, bomber och nerflyttningen av Denisov till juniorerna samt ett par förluster var det en skön och välbehövlig seger för Spalletti och co.
Frågan är hur det egentligen står till i klubben och vad som händer med framförallt Denisov. De närmsta veckorna blir intressanta att följa.


Anzhi besegrade Dynamo Moskva på bortaplan med 2-0. Laget visar upp en stabilitet som är imponerande. Både i ligaspelet och i EL.
Det verkar som Hiddink har fått ihop ett lag och att alla drar åt samma håll.. Det finns resurser för att göra förstärkningar i januarifönstret dessutom. Frågan är om truppen är tillräckligt bred för att hålla säsongen ut?


Terek slog Rostov hemma med 2-1 och fortsätter att haka på toppen och ligger nu trea.
Har en känsla av att Platini och en hel del UEFA höjdare gärna ser att laget inte bibehåller den placeringen.
Det är ganska lätt att föreställa sig alla demonstrationer som skulle äga rum runt om i Europa om Terek nådde europaspel.
Nu är det svårt att se att laget ska hålla hela säsongen ut men det hade varit intressant att se hur UEFA skulle handskas med problemet.

Målsnittet så långt har varit högt . Det återstår att se om det håller i sig nu när vi går mot vinter och sämre planer.
Nu blir det landslagsuppehåll fram till den 21/10 då vi bland annat har Anzhi- Spartak att se fram emot.


Vinst för CSKA

Publicerad 2012-10-07 23:08:31 i Allmänt

CSKA vann derbyt i Moskva mot Spartak med 2-0. Även som Spartak supporter måste jag hålla med om att det var rättvist. Nu har Spartak halkat efter en del i toppen,framförallt släpper man in för många mål. både i ligan och i CL. I toppen fortsätter Anzhi att vinna,verkar som Hiddink har fått till en riktig stabilitet i laget. Zenit bröt sin dåliga trend och tog en tre poängar på bortaplan. Överraskningen Terek vann i helgen också och hänger med i toppen,

Vinst för CSKA

Publicerad 2012-10-07 23:07:48 i Allmänt

CSKA vann derbyt i Moskva mot Spartak med 2-0. Även som Spartak supporter måste jag hålla med om att det var rättvist. Nu har Spartak halkat efter en del i toppen,framförallt släpper man in för många mål. både i ligan och i CL. I toppen fortsätter Anzhi att vinna,verkar som Hiddink har fått till en riktig stabilitet i laget. Zenit bröt sin dåliga trend och tog en tre poängar på bortaplan. Överraskningen Terek vann i helgen också och hänger med i toppen,

Derby plus 60- årsfirande.

Publicerad 2012-10-06 11:34:09 i Allmänt

Även om det bara blev en poäng totalt för HIF och AIK i EL i torsdags så var det ändå ett fall framåt för bägge lagen.

Men orutinen vid att spela på denna nivå lyser igenom i avgörande lägen. Därför det viktigt att få spela EL eller CL ett par år i rad.

I morgon är det derbydags i Moskva CSKA-Spartak. tyvärr har jag inte möjlighet att gå på matchen. Är övertygad om att det blir jämt,tufft och hårt. Hoppas bara att vi slipper tråkigheter mellan supportrarna.

Dessutom fyller President Putin 60 på söndag. Något som firas på olika sätt runtom i Moskva och övriga landet under helgen.

Dålig början,hur blir slutet?

Publicerad 2012-10-04 16:27:42 i Allmänt

Zenit förlust med 2-3 mot Milan igår och CL har börjat illa för de bägge ryska lagen. 0 poäng efter 4 matcher.

Är lagen inte bättre än så?

I Spartaks fall så släpper man in för mycket mål både i ligan och CL. Det återstår att se om man kan få ordning på försvarsspelet, i så fall tror jag att man trots allt kan klara av att ta en andra plats i gruppen.

I matchen mot Celtic undrar jag om det fanns en viss form av underskattning eller övermod efter den fina insatsen mot Barca i förra omgången.

Eller så har jag och många med mig underskattat årets Celtic!?

I Sparataks fall så har den senaste tidens turbulens kring Hulk affären påverkat resultaten på ett klart negativt sätt. Återstår att se hur man löser frågan, framförallt kring Denisov.

Illa för Spartak!

Publicerad 2012-10-03 15:37:21 i Allmänt

Spartak föll med 2-3 mot Celtic efter att ha haft ledningen med 2-1 en bit in på andra halvlek. Sedan kom en ödestiger utvisning som Celtic utnyttjade till att göra både 2-2 och slutligen satte Samaras 2-3. Nu kan det bli tufft att gå vidare men än finns det hopp!

Svaret på frågan on Bate fick ett svar igår: Vinst med 3-1 över Bayern och man har nu en jättechans att gå vidare.

I Turin blev det 1-1 mellan Juve och Donetsk vilket innebar att bådas svit om matcher utan förlust höll i sig.

Zenit-Milan ikväll! Två lag som har haft lite turbulens senaste tiden. Blir en mycket intressant drabbning.

Dags för CL.

Publicerad 2012-10-02 16:52:17 i Allmänt

I dag tar Spartak emot Celtic i andra omgången av Champions league. Detta är en match Spartak måste vinna om man ska kunna nå andra platsen i gruppen. Celtic knep visserligen en poäng hemma mot Benfica i första omgången men på bortaplan är laget betydligt svagare. Spartak har visat bra form senaste tiden och trots 2-3 förlusten borta mot Barcelona stärkte den nog självförtroendet på spelarna. Källström från start däremot osäkert om Lustig spelar.

Bate Borisov skrällvann borta mot Lille i förra omgången. frågan är om Bate var bra eller Lille dåliga.
Svaret kommer kanske i dag då Bate tar emot Bayern M på hemmaplan.

I allsvenskan tätnar toppen alltmer då alla topplagen vann utom Häcken som fick 1-1 mot Göteborg.
Oerhårt svårt att tippa även om mitt AIK hjärta vill säga att laget ser starkast ut efter de senaste förvärven.

I botten är det klart att Örebro och GAIS åker ur. Men medan Örebro kämpar och står upp så har GAIS totalt kollapsat. Igår 2-7 mot Norrköping. Det måste väl finnas någon heder kvar hos spelarna?

Putin gör sig beredd att offra Medvedev?

Publicerad 2012-10-01 19:33:26 i Allmänt

I förra veckan publicerades en intressant artikel i Moscow times.
Sentensen var att det ser ut som att Putin gör sig beredd att offra Medvedev .

Detta genom att förringa Medvedevs insater och få honom att framstå som menlös.
Helt klart kan man nog säga att det finns en splittring mellan de två.
Framförallt ger de sig uttryck i budgeten. Medvedevs regering har inte tagit med alla Putins vallöften,vilket har fått Putin att reagera.

Om inte löftena infrias kommer Putin få kritik. Putin i sin tur kommer ta ut detta över Medvedev och skylla på honom och hans regering. Om Medvedev å andra sidan skulle tagit med alla löften i budgeten hade vi sett ett stort underskott som han också skulle fått skulden för.

Frågan är då vad som skulle hända om Putin offrade Medvedev?
Jag tror inte det är helt omöjligt att Medvedev då skulle ställa upp i nästa Presidentval. Detta skulle kunna ena stora delar av oppositionen och även delar av befolkningen som stödjer Putin i brist på annat då man anser att oppositionen enbart består av vänster och höger extremister.

Samtidigt är det svårt att säga hur pass stort stöd Medvedev skulle få ute i landet. Det blir onekligen intressant att följa relationen mellan de båda den närmsta tiden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela