sverigemoskva.blogg.se

Jag är svensk men är bosatt och arbetar i Moskva. Jag skriver om hur det är att leva i Moskva,politik och en hel del om fotboll..

Rörigt i Zenit!

Publicerad 2012-09-29 12:08:26 i Allmänt

Idag möter Zenit Lokomotiv och skulle normalt sett vara klara favoriter. Men efter de senaste veckornas turbulens i klubben känns allt osäkert.

Efter att man köpt in Hulk ochWitsel för runt 800 miljoner och dessutom gett dem en hög lön, i Hulks fall runt 45-50 miljoner plus sign on i samma storlek, så gick Denisov och Kerzjakov ut i någon form av strejk. Tränare Spalletti sände dem till juniorlaget för träning. Nu har Kerzjakov bett om ursäkt och är med i truppen idag medan Denisov fortfarande står utanför laget.

Till det hör en hemmagjord bomb som hittade utanför Zenits anläggning. Bredvid bomben fanns en bild på Hulk och texten "go out".

Till detta hör den senaste tidens svaga resultat. Så det blir mycket intressant att se vad som händer idag och i den närmaste framtiden i klubben.

Förvånande!

Publicerad 2012-09-27 12:31:42 i Allmänt

Efter Uppdrag gransknings reportage om Telias affärer i Uzbekistan hakar nu alla journalister på tåget och ifrågasätter Telias uppträdande.

Men varför har det tagit så lång tid? Alla som har någon som helst kunskaå om Uzbekistan vet att alla större affärer går genom "Familjen". Även om man inte tidigare har haft kunskap om hur penningtransaktionerna exakt gått till så borde man väl ifrågasatt/forskat i affären långt tidigare. Inte minst på våra affärstidningars redaktioner! Vi talar ändå om ett av sveriges största företag.

Sedan kanske vi ändå ska göra affärer med Uzbekistan även om det på kort sikt gynnar den sittande diktaturen. Med hoppet om att ökad handel på sikt leder till ökad öppenhet och demokrati. Men då skall man stå upp för det resonemanget och inte låtsas förvånad över att betalningen för rättigheterna gått rakt ner i far och dotter Karimov/Karimovas fickor.

Enbart förlorare?

Publicerad 2012-09-25 13:01:30 i Allmänt

I gårdagens två derbyn fanns det nästan bara förlorare. IFK Göteborg-GAIS 0-0. Därmed är GAIS i princip utan chans att hänga kvar. Loppet såg kört ut redan innan men en vinst hade inte bara gett 3 poäng utan också ny energi till laget. Nu blev det inte så. För IFK.s del så är man nu nära att dras in i dramat om kvalplatsen. Även om jag inte trodde att de skulle vara ett topplag i år så är det överraskande hur pass dåligt det ser ut tidvis. Att passningspelet inte sitter där med många nya spelare och ett nytt spelsätt är inte så konstigt. Men däremot avsaknaden av aggressivitet och vilja.

Mild har nog en hel del att fundera över under dagarna och snart kanske även nätterna.

I Skånederbyt såg HIF ut att ta en vinst men Malmö lyckade kvittera på en omdiskuterad hörna i slutminuterna. HIF är därmed helt brta från att ta en europa plats via Allsvenskan och får inrikta sig på cupen istället. MFF tappade mark mot Häcken som var enda topplaget som lyckades vinna i denna omgången.

På onsdag väntar AIK-Elfsborg. Ska Elfsborg fortsätta att förlora på naturgräs eller ska man lyckas att vända trenden?
Som gnagare så känns det som att en vinst nästan är ett måste för att ha chansen på guldet även efter denna omgång.

Det ser annars ut som bortaspelet kommer att avgöra,då alla lagen är synnerligen starka hemma men mediokra borta.

Anzhi lyckades ta en 1-0 seger borta igår och gick därmed upp på andra plats efter CSKA.

Anzhi hakar på?

Publicerad 2012-09-24 16:17:22 i Allmänt

Anzhi möter Vladikavkaz på bortaplan idag och frågan är om man kan haka på topplagen.
Så långt har det sett stabilt ut men frågan är hur mycket europaspelet har tagit på truppen.

IKEA and Pussy Riot

Publicerad 2012-09-24 00:11:20 i Allmänt

IKEA i ryssland har haft en tävling på internet om hur nästa katalogs framsida skulle se ut. Några ungdomar tog på sig baklavor alltså samma utstyrsel som Pussy Riot använder och satte sig i en IKEA soffa. Det låg ute ett bra tag på nätet innan IKEA upptäckte det och tog bort det med hänvisning till att man håller sig obunden politiskt och religiöst.

Bidraget hann få 1400 röster innan IKEA tog bort bilden. Om det är många eller ej kan diskuteras. Vad som förvånar mig är att det tog sådan tid innan man tog bort den eller att man inte har någon form av förhandsgranskning.

För övrigt har jag lovat en genomgång av lagen i den ryska ligan. tyvärr har helgen varit fulltecknad men lovar att få det klart under närmsta dagarna

Bråk.

Publicerad 2012-09-23 15:12:48 i Allmänt

Samtidigt som Spartak hakade på i toppen iom 3-1 segern över Rostov kommer rykten om bråk i Zenit.
Denisov och Kerzjakov är avundsjuka på Hulks och Witsels löner och har därför strejkat från träningar vilket fått till följd att Spalletti skickat ner dem till att träna med juniorlaget.

Det är tyvärr inte första gången sådana här brk uppstår inom den ryska idrotten. Blir intressant att följa hur spalletti och klubben agerar.

Jämt i toppen.

Publicerad 2012-09-23 11:30:40 i Allmänt

CSKA gick upp i serieledning efter vinst med 3-2 borta mot Volga NN. Detta efter att ha vänt ett underläge med 0-2. Kanske förlusten mot AIK och därmed missat europaspel var bra ur ligasynpunkt för klubben.
Zenit lyckades bara få 2-2 borta mot Kriliya och formen verkar inte vara på topp.

Terek förlorade hemma mot Lokomotiv med 0-3 och tappade därmed serieledningen.

Idag måste Spartak ta en trepoängare hemma mot Rostov om man skall haka på toppen. Frågan är hur mycket matchen mot Barcelona tagit på krafterna.

Tung AIK förlust.

Publicerad 2012-09-21 00:09:50 i Allmänt

AIK förlorade borta mot Napoli med 0-4. Man släppte in ett billigt mål i början av matchen men sedan spelade man riktigt bra resten av första halvlek. Man skapade ett flertal chanser utan att lyckas spräcka nollan. andra halvlek började som den första med ett snabbt Napolimål. Efter det hade AIK en bra 10 minuters period men efter det gick luften ur både AIK och matchen. Återigen visar det sig att man måste göra mål på sina chanser!

Ryska ligan

Publicerad 2012-09-20 00:48:00 i Allmänt

På begäran kommer jag att presentera lagen i den Ryska ligan
.Jag kommer att ta dem 4 och 4. Kommentarer och synpunkter är hjärtligt välkomna!

Zenit St Petersburg:


Man har har vunnit ligan 2 år i följd och är favoriter till en tredje titel. Man låg lågt på transfermarknaden fram till de sista dagarna då man slog till med värvningen av Hulk. Laget och klubben verkar vara i harmoni. Frågan är om man har bredden på truppen för att gå långt i CL och samtidigt vinna ligan.
Spartak Moskva:


Spartak är laget med flest fans i Ryssland,tyvärr också det som oftast är inblandat i huliganbråk. Inte sällan med Zenits eller CSKA:s fans.

Man lyckads kvala in till CL genom att slå ut Fenerbache i sista kvalomgången. Precis som med Zenit finns frågan om man har bredden på truppen för att både gå bra i ligan och i CL. Värvade Kim Källström under sommaren och han kommer med sin rutin bli viktig,specieltl i CL matcherna.


Förre tränaren Karpin tog steget upp till en direktörsroll i klubben. Ny tränare är Emery som har ett förflutet i Valencia. Frågan är om Karpin kan hålla fingrarna borta om det skulle gå dåligt för laget.CSKA Moskva;


Laget med Wernblom och Elm åkte på en smäll mot AIK och blev överraskande utslaget i EL kvalet.

I ligan har man 5 raka segrar efter en trevande start. Inför säsongen talades det om en viss konflikt mellan tränaren Sluckiy och vissa spelare. Men just nu verkar det lugnt. En del menar att ledningen inte är intresserade av resultaten längre utan vill tjäna pengar på spelarförsäljningar. Något jag inte kan finna bevis ör i de senaste värvningarna. Har i mitt tycke ligans bäste målvakt i Akinfeev.

Anzhi Makhachkala

Laget med världens bäst betalde spelare i Eto och med Hiddink som tränare ägs av miljardären Kerimov liksom laget hemmahörande i Dagestan. Spelarna bor dock i Moskva och flyger till hemmamatcherna.
När Kerimov tög över klubben och började köpa spelare på väg till pensionen såsom Roberto Carlos trodde jag att projektet skulle dö ur ganska fort. Men nu verkar satsningen seriös och inte bara ett sätt för att med kända namn skaffa sig uppmärksamhet.

Laget tod sig via kval till EL. Truppen ser alldeles för tunn ut för att klara att hålla fokus på både ligan och EL
MIn uppfattning är att ligan prioriteras så länge man ser att man kan nå första eller andra platsen då CL spel är det uttalade målet på sikt.
Frågorna är annars hur länge Kerimov kommer att skjuta in pengar i klubben? Hur ska man klara UEFAS FinancialFair Play?
Va är anledningen till att Kerimov gör denna investering?
Frågorna är många men onekligen ett mycket intressant projekt.

Äterkommer med nästa 4 lag under morgondagen.

Nära ett nytt mirakel.

Publicerad 2012-09-19 23:41:37 i Allmänt

Spartak förlorade mot Barcelona med 2-3 efter att ha lett med 2-1 en bit in på den andra halvleken.
Matchen visade ändå att Spartak kan hävda sig mot de bästa lagen och att man har en bra chans att nå andraplatsen i gruppen.

I övrigt slog Bate Borisov till med en liten knall då man bortaslog Lille med 3-1.

Belarus har under många år varit framgångsrika i U21 landslagen och många av spelarna spelar till vardags i Bate så helt överraskande är det inte att de vinner mot Lille. Däremot att man gör det på bortaplan är en knall.

Upprepas miraklet?

Publicerad 2012-09-19 15:48:24 i Allmänt

Igår åkte Zenit på en 0-3 förlust i Spanien mot Malaga. Idag är det Spartaks tur att äntra spansk mark i matchen mot Barcelona.
Slutar det också med en klar spansk,eller ska vi säga katalansk seger?
En hel del talar för det inte minst att man inte förlorat hemma i CL sedan 2009. Men då var det å andra sidan ett ryskt lag som betvingade dem! Nämligen Rubin Kazan. Onekligen blir det spännande att se hur Spartak står sig mot hårdast tänkbara motstånd. Källström med sin rutin av internationellt spel kommer att vara viktig om han bedöms vara i sådan kondition att han får spela.

Matchbilden är ganska enkel att förutspå! Ett Barcelona som håller i bollen och Spartak som försöker med snabba omställningar.

Utkast: Sep. 19, 2012

Publicerad 2012-09-19 09:45:30 i Allmänt

Under Presidentvalskampanjen utlovade Putin stora satsningar på både militären och på sociala områden.

När nu PM Medvedev och hans stab har tagit fram en långtidsplan för statens utgifter har man inte tagit med många av satsningarna i sina beräkningar. Något som Putin nu har kritiserat men fått till svar att löftena var orealistiska och för att kunna genomföra dessa krävs antingen stora skattehöjningar eller på annat sätt öka statens inkomster.

En del av Putins popularitet har just varit att statens affärer har varit i balans. Vad som vari hans förjänst och vad som har berott enbart på det höga oljepriset kan diskuteras.
Dock verkade protesterna efter Duma valet göra Putin nervös och under valrörelsen till Presidentvalet utlovades allt till alla.

Nu kommer räkningen för det. antingen bryta löftena eller underfinansiera budgeten kraftigt.
Detta är nog på sikt ett större hot mot Putin än de demonstrationer som genomförs i Moskva och andra städer då och då.
Detta kan få sk vanligt folk utanför de största städerna att reagera.

Målrikt!

Publicerad 2012-09-19 00:05:33 i Allmänt

Zenit åkte på en 0-3 förlust borta mot Malaga. siffrorna blev oväntat stora och det återstår att se hur detta påverkar laget.

PSG körde över Dynamo Kiev med 4-1. jag var helt fel ute när jag trodde att Kiev skulle kunna skaka PSG.

Annars var det väl i stort sett väntade resultat och med Reals vändning i slutminuterna från 1-2 till 3-2 mot Man city som extra krydda.

Imorgon blir det en tuff match för Spartak borta mot Barcelona.
Äterkommer med lite tankar om den under morgondagen.

Zlatan mot Kiev

Publicerad 2012-09-18 15:35:18 i Allmänt

PSG med Zlatan i täten tar ikväll emot Dynamo Kiev i första omgången av CL:s gruppspel.
PSG är storfavoriter bland spelbolagen och hos många s.k experter.

Visst ska de vara favoriter hemma i Paris men spelet har så här långt inte imponerat i ligamatcherna. Så klart finns det orsaker till detta:
Dels har man många nya spelare som inte är samspelta samt att man haft en hel del skadeproblem.

Något annat som också talar emot en enkel seger ikväll är att klubben saknar traditioner i europaspel,något som generellt sett brukar spela stor roll.

Dynamo Kiev har däremot traditionerna och har samtidigt sett ganska starka ut så här långt i år . Jag tror på en spännande och jämn match ikväll och blir inte förvånad om Kiev får oavgjort eller tom vinner.

Äntligen dags!

Publicerad 2012-09-18 10:20:57 i Allmänt

Ikväll startar Champion leagues gruppspel. Något man som fotbollsfantast egentligen går och väntar på alltsedan finalen blåses av i maj. Även om EM slutspelet i somras rådde bot på den värsta abstinensen.

Helsingborg lyckades inte kvalificera sig utan åkte ut i den sista kvalomgången mot Celtic. Men med tanke på Malmös insats förra året och Helsingborgs i år tillsammans med AIK.s vinst mot CSKA i EL kvalet känns det ändå som det inte är helt orealistiskt med ett svenskt lag i grupppelet nästa år.

Zenit åker till Spanien för att ta sig an Malaga. En match som känns mycket oviss. Malaga tvingades av ekonomiska skäl sälja av en del toppspelare men har ändå ett bra lag och har gått bra i ligan på säsongsinledningen.

Zenit med sin storvärvning Hulk tillsammans med stora delar av det ryska landslaget känns spännande. Hemmaförlusten mot Terek i senaste ligaomgången får nog anses till viss del bero på att tankarna redan då fanns på kvällens match.

Ett oavgjort resultat känns på förhand som ett bra tips och också en lyckad start för Zenit i så fall.

De liberalas frånvaro.

Publicerad 2012-09-17 14:16:35 i Allmänt

Helgens protestmarch mot Putin och fusket under förra årets Dumaval samlade enligt Polisen 14000 enligt arrangörerna 150 000. Sanningen ligger någonstand i mitten troligtvis.

Det står dock klart att marschen samlade mindre folk än de tidigare protesterna. Mårkbart var att Yablokos ledare och flera andra liberala politiker avstod från att delta då de ansåg att marschen domineras av extremister från höger och vänster.

Det är tyvärr så att detta är i viss mån riktigt och hindrar oppositionen att nå ut till de breda folklagren.

Om man vill ha demokrati och öppenhet varför skulle man då ersätta dagens system med något kanske ännu värre?

Det visar också på oppositionens problem att man inte kan samlas under en ledare eller ett gemensamt program,det enda gemensamma är att man vill ha bort Putin.

Så länge det fortsätter så torde Putin sitta säkert i sadeln.
Vad som skulle kunna rubba honom är ett drastiskt prisfall på olja så att utlovade reformer inte kan verkställas. Men även det skulle inträffa är det svårt idag att se något riktigt alternativ.

Glädjerus!

Publicerad 2012-09-16 18:48:47 i Allmänt

Det sista derbyt slutade med en klar 3-0 vinst för AIKmot Djurgården! Förutom den underbara könslan av att slå DIF så innebär vinsten också att man sätter press på de andra topplagen. För strax efter AIK vunnit förlorade Elfsborg mot IFK Göteborg och därmed skiljer det bara två poäng mellan Elfsborg och AIK.

Svåra överväganden i Ukraina

Publicerad 2012-09-16 14:28:12 i Allmänt

Yulia Tymoscenko har enligt Ukrainsk lag rätt till ett 4 timmars besök varje månad av släktingar eller vänner. Denna gången valde hon Carl Bildt men nu har fängelseledningen,givetvis på order uppifrån,avslagit hennes begäran.

Problemet i Ukraina är att varken piskan eller moroten ser ut att hjälpa.

Ska EU gå vidare med handelsavtal med Ukraina gynnar de på kort sikt den sittande regimen och dess oligarker,vilka är synonyma.

Om man tar avstånd och startar bojkotter av allehanda slag så kommer troligtvis Ukraina att vända sig bort från västliga europa och än mer minska insynen i vad som händer. Samtidigt berörs inte oligarkerna så länge inte man inte startar handelsbojkotter av deras företag mm. Detta är i princip omöjligt då de också är storägare i många företag registrerade i EU.

Så det är ingen lätt sits EU företrädarna sitter i. Ska bli mycket intressant att följa hösten parlamentsval och se om något av de nya partierna klara och tillåts att bli något hot mot Janukovitj och Co.

När jag talar med folk i Ukraina idag så tycker jag att det värsta är att tron på ett bättre samhälle nästan helt försvunnit. samtidigt som man misstror alla politiker.

Sista Derbyt på Råsunda.

Publicerad 2012-09-16 12:56:42 i Allmänt

Med ett visst vemod konstaterar jag att det är dags för det sista derbyt någonsin på Råsunda.

Som AIK:are i exil har det alltid varit något visst när man kommit till Stockholm och Råsunda,speciellt för derbyn.

Hoppas på en fotbollsfest i eftermiddag med fullsatta läktare och två lag i form så är mycket upplagt för det.
Hoppas bara att vi slipper läsa om bråk mm istället för om en bra match.
Även om det inte är de två målgladaste lagen så tror jag ändå på en del mål då publiken och inramningen kommer att elda på spelarna.

Politikens Robinsson!

Publicerad 2012-09-16 00:32:42 i Allmänt

Gennady Gudkov tvingades lämna Duman efter att de övriga ledamöterna fått rösta om han brutit mot lagen eller ej. Röstningen följde med några få undantag partilinjerna.

Enkelt uttryckt säger lagen att man får vara ägare till ett företag men inte vara direkt inblandad i den dagliga verksamheten. Något som Gudkov anklagas för och troligtvis också är skyldig till.

Problemet är att denna lag,som för övrigt Gudkov var med och instiftade när han var medlem i Förenade Ryssland, inte följs av ett stort antal andra ledamöter i Duman. Men så långt har ingen annan straffats!
Proceduren med att övriga ledamöter ska avgöra en enskild ledamots vara eller icke vara i Duman möjligör för majoriteten att faktiskt tysta oppositionen efter hot om att rösta ut oppositionens mest framträdande ledamöter.

Politikens motsvarighet till Robinsson.

Äntligen debut

Publicerad 2012-09-15 19:35:44 i Allmänt

Så fick då Kim Källström göra debut för Sparat Moskva. Det blev 70 minuter i 2-2 matchen mot Kuban Krasnodar. Det blev mycket riktigt en målrik match som jag förutspådde i morse.

En bra genomkörare för Källström inför nästa veckas match mot Barcelona.

I Allsvenskan bröt Helsingborg sin svit på 5 matcher utan seger och vann med 4-0 mot Sundsvall. Samtidigt slog Mjällby GAIS med 4-0,därmed är det i praktiken kört för GAIS. Det är bara att ställa in sig för Superettan nästa år. Mycket överraskande med tanke på förra årets fina säsong.

Tankar på annat håll?

Publicerad 2012-09-15 13:51:54 i Allmänt

Kuban Krasnodar- Spartak Moskva idag. Klarar Spartak av att hålla tankarna på matchen och inte på CL machen mot Barcelona på Onsdag?

Jag är inte helt säker på det. Vi har sett några mindre bra prestationer när man hade CL kvalet mot Fenerbache att tänka på.

Dock tror jag på en del mål. Båda lagen har ett målsnitt på över 3 mål per match.

Sensation Ryssland

Publicerad 2012-09-14 20:08:24 i Allmänt

Zenit förlorade hemma mot Terek Groznyj med 2-0. Jag har inte sett matchen så vet inte hur spelet såg ut. Men var det tal om underskattning eller är det nästa veckas CL match som fanns i tankarna? Eller är det så att Terek verkligen är så bra? För ligans skull var det onekligen bra så att Zenit inte sprang ifrån och avgjorde ligan innan den knappt startat. Blir spännande att följa de närmaste omgångarna.

Åter till vardagen

Publicerad 2012-09-14 11:45:20 i Allmänt

Efter VM-kvalen är det åter dags för ligorna i europa att dra igång.

I Ryssland har vi Zenit-Terek Groznyj.
Har Zenit champions league matchen i nästa vecka i tankarna? Klarar Terek av att fortsätta överraska?

Jag tror nog på en ganska klar hemmaseger.

I Sverige har vi Syrianska- Norrköping två lag som gjort det bra efter sina förutsättningar. Syrianska har kommit igång mer och mer. Med all säkerhet slipper man direktnedflyttning, men får kämpa med Gefle och Mjällby om att slippa kvalplatsen.

I Ängelholm kommer Öster på besök och vid seger är man definitivt klart för allsvenskan 2013 om jag räknat rätt. De matcher jag sett har man imponerat mycket framförallt stabiliteten jämfört med andra topplag som BP och Halmstad.

Helgens stora match i Sverige är ju annars sista derbyt på råsunda! Återkommer till det i ett senare inlägg.

Georgiska viner åter på hyllan?

Publicerad 2012-09-13 16:11:50 i Allmänt

Det har funnits ett mer eller mindre importförbud mot viner från Georgien under ett antal år. Pga av dålig kvalitet enligt officiella källor,pga politiska skäl enligt de flesta andra. Nu verkar det emellertid som förbudet ska upphävas.

Är detta en föld av Rysslands inträde i WTO? Annars har jag svårt att se motivet till att det kommer just nu.

Den selektiva rättsapparaten

Publicerad 2012-09-13 10:42:52 i Allmänt

I morgon ska Duman rösta om man ska utesluta Gennady Gudkov från Duman pga att han har varit inblandad i för en Duma medlem otillåtna affärer.

Gudkov en före detta anhängare till Putin bytte sida efter förra höstens parlamentsval och stöder nu oppositionen.

Detta är mycket möjligt att Gudkov har brutit mot Dumans regler MEN i sådana fall finns det åtskilliga andra som har gjort likadant men som slipper uteslutning vad det verkar. Anledningen är att man tillhör "rätt "sida!

Pussy Riot släpps?

Publicerad 2012-09-12 20:45:32 i Allmänt

Medvedev sa till journalister i Penza att Pussy Riots medlemmar hade blivit straffade tillräckligt. Innebär det att de kommer att släppas snart? är det ett test för att se hur opinionen reagerar? Är Medvedev och Putin överens om detta? Frågorna är flera och svaren får vi nog snart.

Samtidigt har attacker mot kyrkan ökat sedan domen,i alla fall enligt Kyrkan själv. Flera av de som stödjer Pussy Riots aktion har ju en önskan att kyrkan skall tvingas tillbaka dit den var under kommunisttiden.

Lugnet på väg att bytas mot pulsen

Publicerad 2012-09-12 16:58:23 i Allmänt

Efter en lång och skön semester i norra skåne bär det åter av till pulsen i Moskva.
Än återstår det ett antal veckor innan man behöver rusta sig för vintern i den ryska huvudstaden. Det kommer bli en dubbel chock att komma tillbaka. Dels tidiga morgnar med mycket arbete dels Moskvas tempo och ljud 24/7 istället för lugnet i de göingska skogarna.

Hoppas att äntligen få se Källström i Spartak tröjan (dina år i Djurgården är förlåtna) mot bla Barcelona. Äta riktigt goda pelmeni,mina egna är inte i toppklass, samt en god lagman på favoritstället vid Metro Chistye Prudy

När inget val är i sikte och det dröjer innan nästa rättegång mot Pussy Riot börjar ska det bli intressant vad som kommer tilldra sig intresset från de svenska nyhetsredaktionerna. Någon som har något tips? De flesta korrarna har inte bara Ryssland utan även Ukraina som arbetsområde och det innebär att de kommer vara fullt upptagna med "Kalle Anka" valet där. Ber om ursäkt för beteckningen "Kalle Anka" val, Kalle är ju rolig! Ukrainas politiska liv är snarare en tragedi.

Så jag ska försöka hålle er uppdaterade vad som händer i stort som smått.

Dagen efter

Publicerad 2012-09-12 09:29:43 i Allmänt

En liten summering efter gårdagens kval matcher:

Sverige vann men utan att imponera,milt sagt.
Ryssland vann och resultat är i alla fall imponerande.
Island Med Lagerbäck kunde inte följa upp segern mot Norge utan föll inte helt oväntat på Cypern.

England fick bara 1-1 hemma mot Ukraina och det är nog inte så kul att heta Roy H idag.

Dagen efter skulle också kunna vara rubriken efter frisläppandet av de två svenska journalisterna som suttit fängslade i Etiopien.
Nu kommer diskussionerna att handla om tyst diplomati och huruvida vår utrikesminister är en hjälte eller skurk.

Under detta året har väldigt många plötsligt varit experter på Etiopien och situationen där.

Utan att alltför djupt gå in i resonemanget kan man nog fastslå att två journalister som tagit hjälp av ETA eller IRA för att skildra situationen i Baskien eller Nordirland under 80-talet inte heller hade behandlats särskilt väl. Undrar hur reaktionerna hade varit i Sverige då .

Bekymmer

Publicerad 2012-09-11 21:33:00 i Allmänt

Trir att Hamren har bekymmer just nu. Bedrövligt spel och samtidigt fanns nog ett byte Elm-Svensson i tankarna innan Elm gjorde mål. Samtidigt har Hamrens favoritspelare Elmander inte gjort någon glad men på bänken finns egentligen bara Berg att tillgå. Spännande halvlek följer!

En epok tar slut?

Publicerad 2012-09-11 18:25:37 i Allmänt

Njuter av de sista semesterdagarna hemma i Sverige innan återresan till Moskva.
Ikväll blir det givetvis Sverige-Kazakstan på menyn. Tar en epok slut ikväll ? Anders Svensson börjar på bänken igen och att döma av uttalandena efter Kina matchen är detta något som gör att han kan tänka sig att hädanefter tacka nej till landslaget.

Detta är förståligt med tanke på att Källström är given när han är tillbaka efter skadan och Svensson i sådana fall skulle vara ett fjärdehandsalternativ i bästa fall. Samtidigt tror jag nog att Anders är sugen att hänga i lite till för att slå Ravellis rekord!

Ur Hamrens synvinkel verkar det som att han verkligen vill ge Elm/Wernblom en chans att visa upp en bättre sida än under de senaste landskamperna och bättra på självförtroendet.
För om vi tittar enbart på kvällens landskamp med ett lågt försvar spelande motstånd där det blir viktigt med bolltempot borde Mr Taco vara det självklara alternativet på mitten,eller?

VM kval

Publicerad 2012-09-11 14:04:06 i Allmänt

Kvällen VM-kval bjuder på en hel del intressanta drabbningar.

Cypern-Island. Kommer Lasse Lagerbäcks succestart att följas upp med ett bra resultat på Cypern. Jag är inte helt säker,Cypriotisk fotboll har gått framåt under de senaste åren och då inte bara på klubbnivå. Det blir en tuff match för islänningarna som jag tror får vara nöjda med ett oavgjort resultat.

I Sveriges grupp har vi "derbyt" Österrike- Tyskland.
Österrike hade inget lyckat hemma EM för 4 år sedan men kanske börjar man skönja frukterna av de satsningar som gjordes då. Tycker att laget ser klart bättre ut än på lång tid och tror inte på någon promenadseger för tyskarna.

Frankrike- Vitryssland ser på förhand ut som en säker fransk seger MEN hur är moralen i Frankrike? 0-0 en bit in på andra halvlek och vad händer då? Här kommer vi se ett lågt spelande Vitryssland som väntar på att få till några lyckade kontringar.

Capellos första test.

Publicerad 2012-09-11 09:46:48 i Allmänt

Idag väntar Israel borta för Ryssland. Det blir Capellos första riktiga test som rysk förbundskapten. Att slå Nordirland på hemmaplan är en sak men Israel borta är något annat.

En fråga är hur länge Capello har tålamod med att Kerzjakov fortsätter med att inte göra mål i landslaget? Mot Nordirland såg det ut ungefär som under EM-slutspelet, Kerzjakov skaffar sig lägena men skulle inte få in bollen om så målvakten inte fanns.

Skulle jag tvingas tippa så ligger 0-1 eller 1-2 nära till hands.

Ryssland på väg mot nyval?

Publicerad 2012-09-10 11:20:52 i Allmänt

Är Ryssland på väg mot nyval till Duman?

Delar av oppositionen försökte samla ledarna för de olika oppositionsgrupperna till ett möte i helgen.
Syftet var att försöka enas under ett gemensamt program.

Mötet bojkottades av höger och vänsterfalangen men även av liberala ledare som Nemtsov. Vilket visar att det enda som förenar dem är viljan att vilja få bort Putin och den nuvarande ledningen, inte att genomföra demokratiska reformer eller liberalisera samhället.

Genast kom anonyma uttalanden från personer som uppgav sig tillhöra "förenade Ryssland" och talade om att det kanske var tidpunkt att genomföra nyval till Duman och därmed ha chans att uppnå de eftersträvansvärda 66% som man inte lyckades med i valet 2011.

Är ett nyval realistiskt?

Mot det talar att det på nytt skulle kunna tända gnistan hos oppositionen och kanske tom lyckas ena den i någon form.

För: Chansen att uppnå de 66% .

Jag tror att uttalandena ska ses som någon form av testballong för att se hur reaktionen blir, innerst inne tror jag inte Putin vill ta risken just nu med mera demonstrationer och risken för att tom få ett minskat stöd i ett nyval.

Gazprom öppnar kranarna

Publicerad 2012-09-09 00:22:59 i Allmänt

När transferfönstret stängt i de flesta ligor slog Zenit till med två storvärvningar för cirka 800 miljoner SEK.
Enligt uppgifter skall betalningen ske över 3 år. Är det en tillfällighet att Gazprom öppnade kranarna till kassakistan nu,samtidigt som gasledningen under Östersjön snart börjar fungera för fullt?
 
Ett bra sätt att skaffa sig bra PR kan vara en av förklaringarna!?
Kanske något för våra statliga verk att ta efter. Pumpa in pengar i en fotbollsklubb istället för att skicka pengarna till Bindefeldt och övriga PR byråer,vad sägs om det Annie?
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela